Puheenvuoro: Musiikkitalosta järjestettävä kansainvälinen kilpailu (25.2.-06 Turun Sanomat)

TS uutisoi 14.2. Benito Casagranden, Keijo Virtasen ja Pekka Helinin suunnitelmista uudeksi musiikki- ja kongressitaloksi, joka olisi tarkoitus rakentaa nk. hämähäkkitontille Aurajoen rantaan. Artikkelissa viitataan monta kertaa, että Turku 2011 -neuvottelukunta on suunnitelman takana. Totean neuvottelukunnan jäsenenä, että neuvottelukunnan kokouksissa tätä suunnitelmaa ei missään vaiheessa ole otettu esille, eikä näin ollen sitä voi esittää neuvottelukunnan suunnitelmana, vaikka hankkeessa onkin useita henkilöitä, jotka istuvat neuvottelukunnassa.
Idea rakentaa kallioon ei sinänsä ei ole uusi – Retretissäkin on toimiva luolakonserttisali – mutta sopisi kyllä myös Turkuun. Ennen kuin tällaiseen hankkeeseen ryhdytään niin siinä pitäisi ehdottomasti huomioida kaksi asiaa:

1. Rakennuksesta täytyy julistaa avoin ja kansainvälinen kilpailu, jotta se sopisi kulttuuripääkaupunkihankkeen ajatusmaailmaan, jossa kansainvälisyys on tärkeää.

2. Taiteen huomattava osuus ja rooli projektissa. Mallia voi ottaa vaikkapa siitä, miten Oslon uusi rakenteilla oleva oopperatalo suunniteltiin. Kun talon arkkitehdit oli valittu, julistettiin avoin kansainvälinen kilpailu taiteesta. Taiteilijoilta, jotka halusivat olla mukana, pyydettiin näytteitä jo tehdyistä töistä, eikä valmiita ehdotuksia. Näin valitut taiteilijat saivat kehitellä ideoita yhdessä arkkitehtien kanssa. Taiteilijat ovat mukana myös suunnittelemassa esim. ulkopinnan ornamentiikkaa. Näin taidetta voitiin integroida arkkitehtuuriin ja myös hyödyntää arkkitehtonisia rakenteita ja taloon muutenkin installoitavaa teknologiaa.

Tällä tavalla voidaan luoda taiteen ja arkkitehtuurin synteesi, joka avaa uusia uria. Lisää infoa: www.operautsmykking.no

JAN-ERIK ANDERSSON,
taiteilija, Turku 2011-neuvottelukunnan jäsen