(18.12.-05 Turun Sanomat)

Voimme vielä pelastaa Wikeström & Krogiuksen talo! Turun kaupunginhallituksella on viimeinen sana siihen mitä tehdään purkutuomion saaneelle talolle. Surullisin mielin olen seurannut talon kohtaloa, talon, joka turkulaisille on merkinnyt piristävän kauneusruiskeen kun kävelee, tai ajaa, Koulukatua pitkin. Varsinkin nyt kun mahdollisuudet pelastaa Strandellin talot Eerikinkadun ja Koulukadun kulmassa näyttävät hyviltä, saataisiin hieno kokoelma arkkitehtuurikohteita risteyksen ympärille. Tässä kolme näkökohtaa, jotka puolustavat talojen säilyttämistä:


1. Arkkitehtooninen kerrostuksellisuus on se voima millä keskusta kilpailee uusien kauppakeskusten, kuten Myllyn, kanssa. Tulevaisuudessa tämä kilpailu tulee kovenemaan. Jotta keskusta säilyy elinvolimaisena valttikorttina on nimenomaan se tunnelma, mitkä vanhat ornamentoidut talot luovat. Jokainen voi käydä katsomassa millainen tunnelmanluoja Strandellin äskettäin kunnostettu upean näköinen kivitalo on Humalistonkadulla. Senkin suojelemisesta taisteltiin muutama vuosi sitten.


2. Suomalainen Art Nouveau on erittäin arvostettua maailmalla. Varsinkin meidän versiomme, jonka pohjakerros on kiveä ja ensimmäinen kerros puuta, on ainutlaatuinen. Meillä ei ole varaa purkaa yhtään näistä jäljellä olevista helmistä.


3. Wikeström & Krogiuksen talon julkisivun ornamenteilla on taiteellinen itseisarvo, joka on tärkeätä säilyttää jälkipolville. Myös julkisivu jokeen päin voidaan palauttaa alkuperäiseen asuunsa. Nykyaikaisella rakennustekniikalla voimme hyvin rakentaa uudisrakennusta Wikeström&Krogius talon taakse, sivulle tai myös yläpuolelle. Olen mukana rakennusprojektissa Wakefieldissa Englannissa, missä uusi taidekeskus rakennetaan 1700- luvulla rakennetun suojeluskohteen yläpuolelle. Tarvitaan rohkeita innovatiivisia kaavaratkaisuja Turussakin.


Jan-Erik Andersson, kuvataiteilij
a

wikestrom